Andy Murray & J. Daniell Blackburn

15 Myrtle Grove, Blackburn

Open Date
November 12 & 13
Garden Entry
$5
 

An older cottage was removed to make way for a timber clad, passive solar house.

The owners were driven by strong ecological values and wanted a landscaped garden that was an integrated part of a sustainable eco-house.

The garden was structured into five sections that would be linked by common themes; a raised perennial garden, a private lawn, a paved seating area with a steel pergola off the lounge room, structured vegetable gardens, the drive and entrance ways.

A large finely detailed dry faced stone retaining wall mirrors the curves of the house and ties the new property into the older stone-work characteristic of the area. Castlemaine slate was chosen, as the clients did not want a stark modern finish. Fences on the street were deliberately avoided to create a soft transition, through a screen of planting to the surrounding gardens and street scape